De ce este nevoie sa folosim decantoare vin?
Persoanele pasionate de degustarea vinului au auzit de decantoare vin, si de importanta acestora. Cei care probabil beau vin pentru a consuma alcool, nu cunosc foarte multe lucruri despre accesoriile vinului. Unul dintre acestea este decantorul, despre care vom discuta in randurile de mai jos.
Decantoare vin: Ce sunt si la ce ajuta?
Aceste decantoare sunt de fapt accesorii pentru vin. Mai exact, sunt vase care se folosesc pentru transferul vinului din sticla originala intr-un alt recipient, cu o forma specifica. Decantoarele se folosesc in vederea aerarii vinului, si pentru separarea sedimentelor si a reziduurilor solide.
Functia principala pe care o are un decantor de vin este aceea de a intensifica aromele si gustul acestui tip de bautura. In urma procesului de decantare, vinul capata un gust mult mai bun.
Procesul de decantare a vinului si beneficiile sale
Pentru realizarea procesului de decantare a vinului, este nevoie de decantoare vin. Decantarea vinului inseamna turnarea lent a vinului din sticla sa intr-un alt recipient, fara a deranja sedimentul de pe fund. Vinul este adesea decantat intr-un vas de sticla cu un gat usor de turnat. Decantarea are trei beneficii principale:
1. Decantarea separa sedimentul de lichid
Decantarea inseamna in primul rand separarea vinului de sedimentele care se depun pe fundul sticlei. Vinurile rosii contin cele mai multe sedimente, in special vinurile mai vechi, in timp ce vinurile albe tinere contin cele mai putine sedimente. Sedimentele nu sunt daunatoare, dar au un gust neplacut.
2. Decantarea imbunatateste aroma prin aerare
Aerarea este procesul de introducere a oxigenului intr-un lichid. Acest lucru se mai numeste si a permiterea unui vin sa „respire”. Aerarea imbunatateste aroma vinului prin inmuierea taninurilor si prin eliberarea gazelor care s-au dezvoltat in absenta oxigenului. Decantarea vinului cu ajutorul unor decantoare vin, permite aromelorlatente care sunt imbuteliate, sa se extinda si sa respire.
3. Decantarea salveaza vinul in cazul spargerii dopului
Ocazional, un dop se poate rupe, dispersand bucati de materie solida pe care nu le doriti in paharele de vin. In timpul turnarii, dopul se va aduna langa gatul sticlei pe masura ce decantati intr-un alt vas (sedimentul face acelasi lucru). Daca pluta se dezintegreaza, folositi o sita in timp ce decantati pentru a filtra bucatile mai mici.
Ce vinuri au nevoie de decantare?
Puteti folosi decantoare vin pentru mai multe sortimente de vin. De la vinul tanar la vinul vechi, de la vinul rosu la vinul alb si chiar si la vinurile roze, cele mai multe tipuri de vin pot fi decantate.
De fapt, aproape toate vinurile beneficiaza de decantare chiar si pentru cateva secunde, fie si doar pentru aerare. Cu toate acestea, vinurile rosii tinere si puternice trebuie sa fie decantate, deoarece taninurile lor sunt mai intense.
Vinurile care trebuie neaparat decantate includ: Malbec, Shiraz (Syrah), Cabernet Sauvignon, Bordeaux sau Burgundia.
Cum se serveste o sticla de vin decantata?
Chiar daca vinul dvs. este acum intr-un vas separat, asigurati-va ca pastrati atat sticla originala, cat si dopul (sau capacul cu surub). Daca serviti vinul oaspetilor, afisati sticla si dopul originale alaturi de decantorul de cristal.
Eticheta va va informa oaspetii despre ce beau, in timp ce dopul este util ca dop in cazul in care trebuie sa turnati vinul inapoi in sticla si sa-l pastrati pentru mai tarziu.